Koronavírus: Už len minimum ľudí infikovaných koronavírusom v ČR skončí v nemocnici

23.08.2020 Celý región

Praha 23. augusta (TASR) - Nárast ľudí nakazených koronavírusom v Českej republike po piatkovom rekorde výrazne poklesol. Najviac infikovaných je naďalej v hlavnom meste Praha a v Moravskosliezskom kraji, informovala v nedeľu webová stránka televíznej stanice Nova.

Za sobotu pribudlo dovedna 239 prípadov nákazy koronavírusom. Čísla zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí sa nezvýšil, nemocnice však prijali ďalších osem pacientov s chorobou COVID-19; celkove ich tam leží 116, z toho 22 v ťažkom stave. Aktívnych prípadov je 5285.

Z údajov ministerstva vnútra však vyplýva, že stále pokračuje klesajúci trend podielu hospitalizovaných pacientov na celkovom počte aktívnych prípadov, približuje TV Nova.

Zatiaľ čo na jar bolo hospitalizovaných 8-12 percent, teraz je to 2,29 percenta. Za posledné dva mesiace tento podiel nikdy neprekročil 3,76 percenta.

Absolútne najvyšší počet nakazených evidujú Praha a Moravskosliezsky kraj; v Sliezsku je na tom najhoršie Karviná s 2230 prípadmi.

Pri prepočte na 100.000 obyvateľov je najviac infikovaných v okrese Kolín na východe Stredočeského kraja, a to 42,88. Ďalej v okrese Uherské Hradiště v Zlínskom kraji so 40,08 nakazenými a v okrese Plzeň-sever so 40,01 infikovanými, sumarizuje televízia Nova.
 
 
 

Brazília zaznamenala ďalších viac ako 50.000 prípadov koronavírusu

Rio de Janeiro 23. augusta (TASR) - V Brazílii zaznamenali v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 50.032 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 3.582.362. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskeho ministerstva zdravotníctva.

Za posledných 24 hodín zomrelo 892 ľudí, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19, čím sa ich počet zvýšil na 114.250.

Brazília, kde prvý prípad nákazy koronavírusom potvrdili 26. februára, je po Spojených štátoch z hľadiska počtu infikovaných aj úmrtí druhou najviac postihnutou krajinou na svete. Jej krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro si zo zahraničia vyslúžil ostrú kritiku za to, ako sa rozhodol k epidémii pristupovať. Pandémiu tiež 65-ročný prezident od jej vypuknutia bagatelizuje. Opakovane napríklad kritizoval prístup guvernérov jednotlivých brazílskych štátov, zavádzajúcich epidemiologické obmedzenia.
 
 

Počet prípadov nákazy v Indii stúpol o rekordných takmer 70.000

Naí Dillí 22. augusta (TASR) - V Indii pribudlo v sobotu 69.878 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v Indii infekcia potvrdila u takmer troch miliónov ľudí, z ktorých 55.794 zomrelo. Úrady už štvrtý deň po sebe hlásia viac ako 60.000 infikovaných. Za uplynulý deň pribudlo 945 úmrtí na chorobu COVID-19.

India má tretí najvyšší počet infekcií na svete, po Spojených štátoch a Brazílii. Nákazou sú najviac postihnuté štáty Maháraštra, Tamilnádu a Ándhrapradéš.
 
 

Medzi Francúzmi do 40 rokov sa koronavírus objavuje oveľa častejšie

Paríž 23. augusta (TASR) - Nový druh koronavírusu sa podľa francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana objavuje medzi Francúzmi vo veku do 40 rokov až štyrikrát častejšie, než medzi krajanmi vo veku nad 65 rokov. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Véran však zároveň varoval, že riziko infikovania je na vzostupe aj medzi staršími a zraniteľnejšími občanmi.

"Sme v riskantnej situácii," uviedol Véran v rozhovore pre francúzsky denník Le Journal du Dimanche (JDD) zverejnenom v nedeľu. Dodal tiež, že súčasný nárast infikovaných nebol iba dôsledkom vyššieho počtu vykonaných testov.

Véran rovnako ako francúzsky prezident Emmanuel Macron vylúčil v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu potrebu ďalšieho prísneho celoštátneho obmedzenia pohybu obyvateľstva - tzv. lockdownu. Prijať by sa však podľa neho mohli opatrenia na lokálnej úrovni, keďže počet infikovaných rastie nielen vo Francúzsku, ale aj v zahraničí. "Nové opatrenia zavedieme už čoskoro," uviedol Véran bez ďalších podrobností.

Francúzske úrady zaznamenali v sobotu 3.602 nových prípadov nákazy ochorenia COVID-19. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa v krajine doteraz nakazilo 275.562 ľudí a 30.517 tomuto ochoreniu podľahlo.
 
 

Počet obetí koronavírusu v Mexiku prekonal hranicu 60.000

Mexiko 23.augusta (TASR) - V Mexiku pribudlo v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 644 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím sa ich celkový počet zvýšil na 60.254. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na mexické ministerstvo zdravotníctva.

Úrady tiež hlásia 6.482 nových prípadov nákazy ochorenia COVID-19. Od začiatku pandémie tak krajina hlási 556.216 infikovaných, píše spravodajská televízia CNN.

Mexiko je krajinou s tretím najvyšším počtom úmrtí na koronavírus na svete. Viac ľudí mu podľahlo už len v USA a Brazílii.

Podľa miestnych predstaviteľov je skutočný počet nakazených pravdepodobne omnoho vyšší než počet potvrdených prípadov.
 
 

Kórea zaznamenala najviac prípadov koronavírusovej infekcie od marca

Soul 23. augusta (TASR) - Juhokórejské úrady zaznamenali v nedeľu 397 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najväčší denný prírastok od 7. marca. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

Celkový počet infikovaných tak od začiatku pandémie dosiahol 17.399. V krajine za posledných desať dní prudko stúpol počet infikovaných. Za toto obdobie ich pribudlo viac ako 2600. Novému koronavírusu tam doteraz podľahlo 309 ľudí.

Od 6. mája, keď došlo k uvoľneniu opatrení týkajúcich sa fyzického odstupu osôb, evidovala Južná Kórea iba ojedinelý výskyt nových ohnísk nákazy.

V sobotu po prvý raz od januára, keď v krajine detegovali prvého infikovaného jedinca, hlásilo prípady nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 všetkých 17 regiónov, v ktorých rezort zdravotníctva zbiera údaje v súvislosti so šírením epidémie.

Juhokórejský premiér Čong Se-gjun uviedol, že v širšej oblasti hlavného mesta Soul, kde zaznamenali 138 nových prípadov nákazy, zvažuje vláda vynucovanie prísnejších opatrení týkajúcich sa dodržiavania vzájomného odstupu.

Po tom, ako došlo k alarmujúcemu nárastu prípadov koronavírusovej infekcie, zakázali úrady od uplynulej stredy v metropolitnej oblasti Soulu veľké verejné zhromaždenia, zatvorili kostoly, múzeá i nočné podniky.
 
 

Počet infikovaných koronavírusom v Indii presiahol už tri milióny

Naí Dillí 23. augusta (TASR) - Trojmiliónovú hranicu prekonal v nedeľu v Indii počet ľudí infikovaných novým druhom koronavírusu. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne údaje tamojšieho federálneho ministerstva zdravotníctva.

India, juhoázijská krajina s 1,3 miliardy obyvateľov, drží už takmer tri týždne svetový rekord v náraste nových prípadov nákazy zaznamenávaných v priebehu 24 hodín.

Po Spojených štátoch a Brazílii má India aktuálne tretí najvyšší počet infekcií na svete.

Na chorobu COVID-19, ktorú uvedený koronavírus (SARS-CoV-2) spôsobuje, zomrelo najnovšie 912 ľudí. Celkový počet obetí tohto ochorenia sa tak v Indii vyšplhal na číslo 56.706, spresňuje ministerstvo na svojej webovej stránke.

Nákazou sú najviac postihnuté štáty Maháraštra, Tamilnádu a Ándhrapradéš.

Na západe krajiny ležiaci zväzový štát Maháraštra, ktorého hlavným mestom je finančné centrum Indie Bombaj, je koronavírusovou nákazou najpostihnutejšou časťou indického subkontinentu.

Momentálne registrujú v Maháraštre dovedna 671.942 prípadov tejto infekcie, na ktorú tam zomrelo už 21.995 ľudí, sumarizuje DPA.
 
 
 

Rusko potvrdilo 4852 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 23. augusta (TASR) - Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 4852, čím celkové množstvo prípadov tejto nákazy dosiahlo 956.749. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na protikoronavírusové krízové centrum.

Denná miera rastu počtu nakazených aktuálne nepresahuje 0,5 percenta.

V priebehu 24 hodín sa vyliečilo ďalších 3162 ľudí. Z nákazy sa celkovo vyliečilo už 770.639 ľudí, čo predstavuje približne 80 percent z celkového počtu infikovaných.

Počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, stúpol v nedeľu o 73, čo je o 48 menej než v sobotu a ich celkový počet dosiahol 16.383.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň informovala, že začala s Ruskom priame rozhovory o podrobnostiach vakcíny, ktorú pred niekoľkými dňami Kremeľ zaregistroval ako prvú očkovaciu látku proti koronavírusu na svete.

Vakcína, predbežne schválená ruskými zdravotníckymi úradmi, ešte neprešla testovaním, ktoré WHO vyžaduje pred udelením licencie akejkoľvek očkovacej látke.
 

Vyberte región